McTeaの世界 | 【溫哥華】小籠包很好吃的《上海一只鼎》
16119
post-template-default,single,single-post,postid-16119,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

【溫哥華】小籠包很好吃的《上海一只鼎》

※11年08月20日※

西雅圖的《鼎泰豐》剛開幕時﹐其中一個朋友去吃過後曾經說過﹕「我覺得溫哥華《上海一只鼎》的小籠包比較好吃喔﹗」就是因為這句話﹐我決定要試一下。加上我們覺得在溫哥華就是要吃吃中菜啦﹐因為實在是比西雅圖的選擇多﹐又好吃多了。

↓《上海一只鼎》的名字我覺得很特別﹐上網查了一下 ﹐原來“一只鼎”是解作出類拔萃﹐最最好的意思。除名字之外﹐內裡的裝橫也很“特別”﹐把三個大碗釘在牆上﹔idea是還可以﹐但造工就真的有點粗糙了。

↓ 全店正中有一個圓型的天窗﹐吊了一盞水晶燈﹐我想用意是走一點點高級路線﹖不論是和掛在牆上的茶餐廳式食品照片﹐或是和大紅色的福字紙牌都顯得格格不入﹐有點怪喔 。另外一件我覺得怪的事就是這裡要“搭檯”(和其他不認識的人同檯吃飯)﹐因為我以為這是在溫哥華不會發生的喔﹗還好大家的距離也不太近~

↓ 先送上來一壺茶﹐好像是香片﹐還不錯喝。

《三鮮煨麵》

我沒吃過“煨麵”﹐所以點了來試。三鮮是指雞肉﹑豬肉和火腿﹐還加了不少切成細塊的菜﹐賣相很家常菜。

↓ “煨麵”吃起來非常的軟稔﹐就快去到入口即化的境界了﹐可惜太稔的麵不是我的菜﹔不過湯頭還是不錯﹐令我想起媽媽煮的麵﹐很有家的感覺。(但在外是要想吃家常菜嗎﹖)

《紅油水餃》

我第一次吃到叫“紅油XX”的裡面放滿了花生醬﹐上海版本嗎﹖我和麥包也不愛吃花生醬﹐還是四川的麻辣較合我們胃口。

↓ 除去花生醬不說﹐其實水餃本身是不錯吃的﹐裡面也有湯汁﹐如果你喜歡花生醬應該會喜歡這道菜。

《豬肉小籠包》

↓ 最後小籠包上來了﹗一籠六個﹐比《鼎泰豐》的大﹐皮相對地也比《鼎泰豐》的厚﹐但價錢當然較《鼎泰豐》便宜咯。

↓ 用筷子夾起來就看得出湯汁很多吧﹖一口咬下去果然是這樣 ~﹗湯汁很清甜﹐不會覺得肥膩﹔豬肉也不是肥肉很多的那種﹐吃起來沒有負擔。要說缺點的話就是皮如果可以薄一點就更好了﹐但整體來說還是很好吃的。

↓ 最後當然是拍一下照咯

不知是不是我們剛好點的餐點都不怎樣﹖
個人覺得《上海一只鼎》的小籠包真的好吃﹐但其他就不怎樣了﹐如果再來的話﹐我想我只會點小籠包了。

9 Comments
  • mcbass
    Posted at 05:52h, 24 八月 回覆

    這家不錯吃耶! 妳真是會選~
    下次去西雅圖的時候再跟妳請教有什麼好吃的! 😀
    版主回覆:(08/25/2011 05:45:26 AM)
    還好呀﹐我覺得小籠包是不錯的﹐
    不過其他就普普(^^" )
    好的﹐但西雅圖選擇少很多耶~

  • 楊媽媽
    Posted at 19:22h, 24 八月 回覆

    髮型師給你弄的捲捲好美 =)
    麥茶的頭髮好像長了很多呢﹗
    版主回覆:(08/25/2011 05:48:33 AM)
    他每次都會幫我捲﹐次次都有點不同^^
    很長嗎﹖我剛剛剪了一吋喔﹐哈哈~ 不過是比幾年前長了不少~

  • KK from Vancouver
    Posted at 22:39h, 24 八月 回覆

    它家OK而已!
    http://blog.sina.com.tw/daiyun
    版主回覆:(08/25/2011 05:50:10 AM)
    Really﹖有其它更好的介紹嗎﹖

  • Ting
    Posted at 09:42h, 25 八月 回覆

    原來溫哥華有咁多美食.
    btw, 你係hk 人定係台灣人呀, 我見你書寫有點像台灣人. 但你寫hk遊記又像hk人喎…
    版主回覆:(08/26/2011 12:42:29 AM)
    我係香港人,早期的blog都是用廣東話寫的(^_^;)
    後期覺得寫中文大家會較容易看明白(^-^)/

  • 訪客
    Posted at 22:51h, 31 八月 回覆

    http://www.wretch.cc/blog/blackrumba/14111771
    "旺" 的小龍包 籮蔔絲餅 很好吃
    也許下回你也可以試試
    就在 landdown mall 旁
    版主回覆:(09/01/2011 11:07:49 PM)
    「旺」我之前去過咯(^-^)/
    小籠包肉汁很多,但對我來說有點鹹的說
    f^_^;)
    不過你把銀絲卷拍得很好吃的樣子,
    下次有機會會去吃吃看!
    謝謝分享(^o^)
    P.S. 你忘了留名喔,幸好有留連結^^

  • sab
    Posted at 04:06h, 14 五月 回覆

    你好西雅圖人, 我係溫哥華人 ~hehe~ 下次試下小籠記on main, 小籠包比較薄, 鍋巴超好!! 我長週末通常都會去西雅圖, 等你接受啊~
    版主回覆:(05/15/2013 01:18:20 AM)
    你好~
    我近來比較少去溫哥華﹐下次有機會會試小籠記的^^

  • sab
    Posted at 04:13h, 14 五月 回覆

    另外你通常去邊度剪頭髮架? 我都搵緊個好. 有咩好介紹? 其實我下個月會去hawaii所以先搵到你個blog =P
    版主回覆:(05/15/2013 01:22:40 AM)
    我冇去溫哥華剪頭髮啦﹐
    以前都是在Robson附近的日本salon﹐之後也有去過Richmond內的一間﹐
    不過我剪開的師父已經離開了當時的salon~~
    你會去邊個島呢﹖我本來今年會去Maui﹐不過後來改變主意了~~

  • sab
    Posted at 02:52h, 16 五月 回覆

    6月最後1個禮拜會去honolulu1個禮拜,呢排成日做research有咩好食.超期待honolulu cookies. 另外星期尾應該會去seattle/bellevue. 我發現唐人街有好食既馬拉西亞/越南菜. 我地可以交流下飲食經~ 如果你來vancouver既話, 我地可以出去食野wor(如果你同mcbass都想得話~) 我都想要你髮型屋資料. 謝謝! PS: 你好靚女啊~
    版主回覆:(05/18/2013 01:49:01 AM)
    我覺得shrimp truck好好味﹐不過要點大的“prawn”﹐細小嘅“shrimp”只係OK。
    你係話Seattle嘅唐人街定Vancouver呀﹖可以大家研究吓~
    原來你都識mabass嘅咩﹖你同佢有冇成日出去食嘢﹖
    我係Vancouver以前係去downtown一間叫“Aoi Beauty”剪頭髮嘅﹐
    不過好耐冇去啦﹐你可以參考吓。

  • sab
    Posted at 18:56h, 19 五月 回覆

    最後呢個禮拜都落到美國因有朋友唔舒服. seattle唐人街: malay satay hut同tamarind tree都好好食~ tamarind可以自己包新鮮越南卷. 你係seattle邊頭住架? 我最近通長會住bellevue會平d~
    麥包(你老公)同mabass唔係同1個人黎架? sorry~ 我都唔介意認識你所講既mabass. 佢係vancouver住架?
    有無邊個髮型師好介紹? 想去旅行之前剪短d, 清爽d. 我覺得呢度剪完通常都唔keep得耐就要再去剪><
    我留左個email俾你,可以+我fb. 另外如果你有instagram既話可以俾埋你, 裡面有要多食物相, 等你可以睇下下次有咩好食~
    版主回覆:(05/20/2013 05:21:28 AM)
    Tamarind Tree 我都覺得唔錯,
    Malay Satay Hut 我以前都係常客(不過我係去 Bellevue 嗰間),
    但之後有某些原因就有再去囉。
    麥包/McBread 同 Mcbass 唔係同一個人,
    Mcbass 係我一個網友。
    我冇去 Aoi Beauty 好耐囉,都唔係好知依家邊個喺嗰喥,
    通常 master stylist 應該係好啲嗰個,你可以試試。
    Keep唔keep 得耐就好見人見智嘅(^_^;)
    我過兩日add你,不過我冇用instagram,唔知仲可唔可以睇到你啲相呢?

Post A Comment