McTeaの世界 | 日本人真妙-東京OL求生術
15734
post-template-default,single,single-post,postid-15734,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

日本人真妙-東京OL求生術

1864722306.jpg
《日本人真妙-東京OL求生術》係本我返香港行書局時無意中見到既。我就係俾以下既一段封面既簡介吸引而去買左佢返黎睇:

日本人?是一個什麼樣的民族?

每天工作個18小時都不睡覺、一份工作可以做30年都不膩,工作到吐血居然是常態?一過25歲就想結婚想得不得了,因為遇不到Mr. Right和Miss Right只好一直去聯誼!男男女女都喜歡喝酒到一種令人匪夷所思的地步,可是一到了office就完全變成神奇的工作狂!日本人到底有多怪?

反正,跟台灣人很不一樣就是了!




1864722306.jpg

呢本書係本自傳,講一個台灣女仔係N年前睇完柴門文既『東京愛的故事』,覺得自己想好似女主角”赤名莉香”甘,有份好工,有段驚天動地既愛情;就係因為甘,佢就隻身去日本讀書,由五十音都唔識,讀到可以係日本搵到份連日本人都夢想有既工做,靚女既佢當然亦都搵到佢想要既愛情。



1864722306.jpg

睇本書既感覺就係覺得好似睇緊佢既blog甘,講既係佢既聯誼、搵工同埋返工既事。成本書都幾攪笑,又好容易睇,有時又會有少少同內容有關既插圖係書入面,係本唔錯既書。

【同分類上一篇】:ひとりたび 2 年生
【同分類下一篇】:可不可以天天出去玩
2 Comments
  • can+dy^-^
    Posted at 13:54h, 25 一月 回覆

    好似幾得意咁喎,等我都去買黎睇下先.

  • mctea
    Posted at 06:09h, 26 一月 回覆

    係呀,幾攪笑架~特別係聯誼個section。

Post A Comment